15 Kasım 2011 Salı

İSTANBUL’UN TÜRK KAHVELİ YÜZÜ

Türk kahvesi bana göre Türklerin keşfettiği en güzel şey. Nice Osmanlı ve dünya mutfakları gördü bu ülke fakat şüphesiz ki türk kahvesinin yeri tartışılmaz güzel olanı. Kaldı ki İstanbul bu anlamda en güzel türk kahvesi içmenin zevkini çıkaracak şehirlerin ilki. O kadar çok seçenek var ki adım başı cafe olan bir şehirde hakiki türk kahvesi içmekte zor.
Kahve makinaları çıktı yiğitlik bozuldu dercesine artık herkes makinalarla kahveyi yapıyorum sözüm kendime de dahil arada tabi  Biraz kökenine inmek gerekirse 14 yy’da Habeşistan’dan dünyaya yayılan bu mükemmel tat önceleri kahve meyvesinin kaynatılmasıyla yapılırken sonrasında kültüre dönüşmüştür.
1517 yılında Yemen valisi Özdemir Paşa türk kahvesini İstanbul’a getirmiştir. Tahtakale’de açılan ve tüm şehre yayılab kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanışmıştır. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve çekirdekleri tavalarda kurutulduktan sonra dibeklerde dövülerek pişiriliyor. Asıl kahve pişirme kültürü bakır cezvelerde ve odun ateşinde ağır ağır pişirilerek yapılması gerekiyor. Ne yazık ki artık zaman, mekan ve teknolojinin bu kadar hızlı olması bu tip adetlerimizi parmakla göstereceğimiz birkaç yerde yapılabiliyor.
Sözü İstanbul ve türk kahvesiyle birleştirmişken, türk kahvesinin merkezine yani Piere Loti’ye uzanmak gerekir. Reisimiz Piere Loti kendi adını verdiği tepeye türk kahvesini getirerek nargilesiyle içermiş ve gelenek onun sayesinde yayılmış. Eğer Piere Loti’ye yolunuz düşerse mutlaka türk kahvesini içmelisiniz farkı kesinlikle göreceksinizdir.
Kadıköy’e gidenlerin bildiği bir diğer yer ise, Fazıl Bey’in Türk kahvesi. Bulunduğu sokakta bir çok beyefendi kahvecisi olsa da 1926’dan beri değişmeyen lezzettir Fazıl Bey’in türk kahvesi. Kuru kahveci Mehmet Efendi’de evlerimizin olmazsa olmaz türk kahvesindedir.
Sultanahmet’te bulunan edebiyatçılar kahvesinde bu anlamda doğru adreslerden biri. Kapalıçarşı atmosferinde de bedestende Türk kahvesi içmemek olmaz. 2000’li yıllara türk kahvesi damgasını vuran başka bir yerde Kahve Dünyası. Kahveden çok envari çeşit çikolata ve lokumlarıyla güzel olan yerin de en doğru adresi, Kabataş. Saydıklarım belki de az keşfedilmeyi bekleyen birçok yerin daha olduğuna eminim. Ama Türk kahvesini çok seviyor ve İstanbul’da yaşıyorsanız bu güzellikleri kaçırmayın. Şimdiden iyi keşifler, ziyade olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder